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Answers to Questions Posed By Potential Proposers to the  

Request for Qualifications – Special Counsel 

Question 1 

Regarding Section G (“References”) of Appendix 1, in the case of Power Procurement Counsel, 

may a load serving entity from a state other than California be substituted for the required 

“California JPA/municipality, county or load serving entity” reference?  (In some instances, a non-

California load serving entity might be able to address a firm’s power procurement experience and 

knowledge in greater detail than a California load serving entity.  California-specific experience 

and understanding could then be demonstrated by the firm through a developer reference and 

through other portions of the Statement of Qualifications.) 

 

Response 

 

Proposers should list references that will confirm the Proposer’s expertise in the area for which the 

Proposer is submitting its statement of qualifications.  EBCE will be particularly interested in talking with 

references that represent California public and private load serving entities to confirm compliance with 

California specific requirements. Additionally, EBCE as a public entity must comply with a unique set of 

laws that relate to public entities.  References from public entities showing the Proposer’s ability to 

comply with and give advice consistent with the public agency constraints will be helpful. 

 

Question 2 

  

Regarding Section 11.3 of the Form of Legal Services Agreement, could EBCE please identify the 

potential circumstances in which a Special Counsel’s Assigned Employee would be required to 

complete and file a Form 700? 

 

Response 

Under the Political Reform Act, a consultant is required to file a Form 700 in the following 

circumstances: 

•  The services will involve the individual Making a Governmental Decision; or  

•  The services will involve the individual Serving in a Staff Capacity and either of the following: 

 o  Participating in Making a Governmental Decision; or 

 o  Performing the same or substantially the same duties as a regular EBCE employee who 

would be required to file a Form 700.  

If an individual who is primarily responsible for providing the consulting services meets one of the above 

criteria, then that person must file a Form 700.  

 

https://ebce.org/wp-content/uploads/EBCE-RFQ-for-Legal-Services-FINAL.pdf

