
 

 

Frequently Asked Questions 
About 

Affordable Care Act (ACA) 1202 Primary Care 
Physician Increase 

 
 

Q.  Where is the link to the state attestation database? 
A.   Please Click here to access the Medi-Cal website and continue to ACA Self 
Attestation Form. 

 

Q.  How do I know if my attestation is accepted? 

A.    Providers are notified of the result via email shortly after the completion of the 
online Self Attestation Form (SAF).  If you do not receive a confirmation e-mail, 

please contact the Medi-Cal Telephone Service Center at 1-800-541-5555. 
 

 Provider attestation is automatically retroactive to January 1, 2013, except in two 

circumstances: 
 

i. If the provider is eligible based on board certification, but not claim 
history, the attestation is only retroactive to the begin date of the board 
certification if that is after January 1, 2013. 

 
ii. If the provider is newly enrolled in the Medi-Cal program, the   attestation 

would only be retroactive to the date of enrollment. 
 

 Providers who are incorrectly deemed automatically eligible retroactive to 

January 1, 2013, should submit an update to the attestation information as 
described in the Affordable Care Act – Primary Care Physician Self Attestation 

Form Completion Instructions. 
 

Q.  I completed an attestation and the state advised I did 

not qualify. What can I do to receive the payment? 
A.   Only providers who have attested and qualify per state eligibility requirements 
will be accepted into the program.   Click here to review eligibility requirements at 
the top of the state website page. 

 
 

http://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/aca/aca_form_landing.asp
http://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/aca/aca_form_landing.asp


 

 

 

Q.  How do I create, change or cancel an existing 

attestation? 
A.   Click here to go to the following Medi-Cal landing page. 
 

Q.  I am having trouble completing the attestation form 

online.  Can you please assist me? 
A.   Click here to review instructions on how to complete the attestation form. 

 

Q.  How long does it take to attest with the state? 
A.   Currently, we are not aware of any timelines associated with the state's review 
of your qualifications. If you have specific questions concerning the timing, please 
contact DHCS directly. 
 

Q.  Why do I have to complete a W9 form? 
A.  The program requirements state that we must send reimbursement payments 

directly to the rendering providers. Therefore, to ensure all reimbursements are 
directed to the appropriate address, we require all providers to complete the W9 
form with the accompanying cover letter. We will not be able to process any 

reimbursements without a signed W9. 
 

Q.  Where do I send the completed W9 form? 
A.   Please fax to: 1-(888) 310-3660.  Please also make sure you complete and 
return the cover letter as well. 

 

Q.  How often do I have to fill out the W9? 
A.    Only once. It will remain in effect unless you submit a replacement. 
 

Q.  Can I change my W9 information? 
A.    Yes. All you need to do is complete a new form and fax to:  1-(888) 310-3660. 
 

Q.  How do I know if I'm eligible for this differential 
payment? 
A.   To be eligible for the ACA and 42 CFR 447 enhanced payments, the physician 
rendering or supervising the service must personally attest to be the following: 

 

https://www.medi-cal.ca.gov/acaattest/acaattestmenu.aspx
http://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/Publications/masters-other/ACA/aca_attestation_form_instructions.pdf
http://www.goldcoasthealthplan.org/media/14851/gchp_aca_provider-info_form.pdf


 

 

A physician, as defined in 42 CFR 440.50 with a specialty designation of family 
medicine, general internal medicine, pediatric medicine or a subspecialty within one 

of the listed specialties. 
 

AND Meeting at least one of the following qualifications: 
 
 

Board certified in a specialty or subspecialty that is recognized by the American 
Board of Medical Specialties (ABMS), American Board of Physician Specialties 

(ABPS) or American Osteopathic Association (AOA). Please see the “Related Links” 
section of this page for links to additional information. 
 

OR 
 

At least 60 percent of total claim volume for the most recently completed calendar 
year or, for newly eligible physicians, the prior month, were for E&M (99201 – 
99499) and Vaccine Administration (90460, 90461, 90471 – 90474, or their 

successors) services or local codes that correspond to these E&M and Vaccine 
Administration codes. 

 

Q.  When will I get my first check? 
A.  As long as you have attested with DHCS by December 31, 2014 and sent 
GCHP a completed W9 by Feb. 2014, the initial payments were made in March of 
2014 for the service period: 1/1/13 - 6/30/13. The next payment run is scheduled for 

mid-December 2014 for the service period: 1/1/13 - 12/31/13.  Future payment runs 
will be based on funding from DHCS. 
 

Q.  Can I get my checks via direct deposit or bank transfer 
instead? 
A.    Unfortunately, we can only process paper checks. 
 

Q.  Can I defer my payments to the next calendar/fiscal 
year? 
A.    Unfortunately, we cannot delay or withhold any payments under this program 
 

 
 



 

 

Q.  I am an out of state provider. I provided services to one 

of your members and received the claim payment. I did 
not receive the ACA PCP Rate bump payment.  How can I 

get a check for the bump payment? 
 

A.  CMS requires you to attest with the state of CA before GCHP can validate state 
attestation acceptance and review for possible payment.   Click here to access the 
Medi-Cal website. 

 
Also, you will be required to complete a W9 form and cover letter and send it back 

to us so we can load your profile in the system.  Click here to access the form under 
the ACA section at the GCHP website. 
 

Please fax completed forms to: 1-(888) 310-3660. 
 

 

Q.  Why was there such a delay since the last set of ACA 
1202 payments? 
 A.  The State of California has not been timely in delivery of funds to the health 
plans. Funds covering the period July 2013 through December 2013 were only 

received recently by Gold Coast Health Plan. In addition, following the initial 
distribution of checks from Gold Coast Health Plan to providers in March 2014, the 

state informed Gold Coast Health Plan that we would need to implement changes to 
our processes. Those changes would have required that Gold Coast Health Plan 
implement retroactive rate changes that would have required recouping of funds 

already made to providers. It was decided instead to put all ACA1202 payment 
processing on hold until all details could be worked out between the State and the 

Ventura County Board of Commissioners. Most of the issues have been resolved 
and a new set of checks should be delivered to providers by mid-December 2014 
covering the full calendar year 2013. 
 

Q.  What is the “Lesser-of” methodology? 
A.   The directive from CMS regarding calculation of payments to providers under 
the ACA1202 program state that providers may be reimbursed for qualified services 
up to the maximum calculated Medicare rate, but total reimbursement between the 

original Medi-Cal payment and the ACA1202 payment may not exceed the 
provider’s billed amount for the service. Therefore, to determine the ACA1202 

payment, the previous claim payment is subtracted from the lesser of the ACA1202 
Medicare rate or the provider’s billed amount. 

http://files.medi-cal.ca.gov/pubsdoco/aca/aca_form_landing.asp
http://www.goldcoasthealthplan.org/media/14849/w9_form.pdf
http://www.goldcoasthealthplan.org/media/14851/gchp_aca_provider-info_form.pdf
http://www.goldcoasthealthplan.org/providers/resources.aspx#attestation


 

 

 
 

 
 

Q. What happens to services that have already been paid? 
A.   The Ventura County Board of Commissioners has decided to pay ALL services 

for the first half of 2013 at the full ACA1202 rates without applying the “Lesser of” 
methodology. The alternative would have been to request refunds from providers or 
deduct those amounts from future payments. The Commission voted to let providers 

keep those extra funds. 
 

Q.  Are there any exceptions? 
A.  We are aware that the state had previously instructed providers of CHDP 
services to submit claims with a billed amount equal to that of the expected Medi-

Cal payment. Using the lesser-of methodology, this would result in little or no 
reimbursement under the ACA1202 program. The state is aware of this issue and 

plans to issue special directives for reimbursing providers of CHDP services. 
However, until such direction is given, Gold Coast Health Plan will apply the “lesser-
of” methodology to all CHDP claims starting with dates of service on or after July 1, 

2013, then issue corrective payments at a later date. 
 

Q.  I am not a CHDP provider but I have submitted claims 
with a reduced billed amount to reflect the expected 

payment. Can I resubmit my claims with the correct billed 
amount? 
A.   Resubmission of a claim that was previously adjudicated and paid will result in 
the claim being denied. 

 
 
 

 


